top of page
Writer's picturehepsis

Ponipowerii raviponioppia

Sunnuntaina 14.7. Turussa, Metsämäen raviradalla järjestettiin PONIPOWERII! -hankkeen mahdollistamana Raviponin valmennuspäivä. Suomen parhaimpiin A-poneihin lukeutuva Ekslätts Sacrificen valmentaja-omistajat, siskokset Jutta ja Titta Salmi tulivat jakamaan pitkän kokemuksensa oppeja ja vinkkejä eteenpäin alueemme raviponiharrastajille.

Paikalle oli saapunut kymmenkunta kuuntelijaa, osalla ponit mukanaan. Päivä alkoi teoriaosuudella, jossa ensin käytiin läpi valmennusjaksoja. Peruskuntokaudella Salmet valjastavat ponit noin 3-4 kertaa viikossa. Määrällisesti ajokertoja on siis melko vähän, mutta kun ponit ovat valjaissa, ajetaan niillä kunnolla. Lenkit koostuvat rauhallisista, vähintään 8km ajoista. "Peruskuntokaudella ei ajeta lujaa, vaan pitkää, matalasykkeistä treeniä. Ravin on oltava aina hyvää. Jos se menee huonoksi, ajetaan hiljempaa. Muutoin ponit ovat paljon, aina kun mahdollista, tarhassa. Siellä ne liikkuvat paljon." Peruskuntokausi on pituudeltaan noin 2-3 kuukautta, toki poni aina yksilönä huomioiden.

Kun peruskuntokausi alkoi olla hyvin tehtynä, alkoi nopeuden kehittäminen. Nuorien, vielä rutiinia kaipaavien ponien kanssa ratahiitit ovat hyvät, mutta muutoin Salmet ajavat pääosin vetoja.

"Noin 200-800m ja 4 - 6 vetoa. Tätä ennen poni lämmitellään aina hyvin, 1-2 km kävelyä ja 3-4km hölkkää. Jos ravi menee huonoksi, otetaan vauhtia pois ja tarvittaessa ajetaan enemmän, edellyttäen tietysti että poni on kokoajan terve. Palautukset ponin mukaan ja jälkiverryttely rauhallisella hölkällä ja käynnillä 2-3km. Aina kävellään ja hölkätään alkuun sekä loppuun." Kilpakaudella Salmien ponit eivät ole valjaissa kuin 1-2krt viikossa. Startin tai kovemman treenin jälkeen aina 2-3 päivää vapaata. Yleisesti valmennuspäivässä harmiteltiin poneille sopivien sarjojen puutetta ja siitä johtuvia, välillä pitkiäkin starttitaukoja. Tällöin Salmet suosittelivat tarvittaessa ajelemaan kevyesti taukojen välillä.


Harjoittelukauden päättää aina lepokausi, jolloin Salmen ponit saavat noin 4-6 viikkoa täysilepoa. "Valjaisiin ei laiteta ollenkaan, vaan ladataan rauhassa akkuja ja eletään ponin elämää kavereiden kanssa tarhassa. Se on tosi tärkeää niin henkisesti että fyysisestikin." Lepokausi ajoittui yleensä marras-joulukuulle, jolloin ehkä valmentajatkin arvostavat pikku lomaa, pimeään ja märkään vuodenajankohtaan... 😉


Hyvä valmennus pitää sisällään myös tarkan ruokinnan, kengityksen, jalkojen- ja lihashuollon. Myös Salmet painottivat hyvän heinän tärkeyttä. He käyttävät käytännönsyistä kuivaheinää ja analyysit otetaan aina. "Sokerit tulisi olla matalalla. Korkea sokeripitoisuus ei ole ponin terveydelle hyväksi ja se näkyy usein myös tukkoisuutena treenissä. Aineenvaihdunta kärsii."


Veteen sekoitetaan elektrolyyttejä ja pellavaa, josta ponit on opetettu tykkäämään. Tarhassa on tarjolla puhtaan, pelkän veden lisäksi myös merisuolalla terästettyä vettä. Kuumilla ilmoilla se tekee kauppansa. Lisäksi tarhassa on vapaasti saatavilla hirville tarkoitettu riistakivi. Heinät tarjoillaan neljästi päivässä, vapaata heinää ei pidetä. Rehut tulee valita ponin ja muun ruokinnan mukaan. Treeni- ja kisakaudella voi olla hyvä valita eri rehut. Kaura on hyvää jos valkuainen ei tuota ongelmia.

Lisät ponin mukaan, tarvittaessa. Salmet itse käyttivät B- ja E-vitamiinilisiä, sekä tarvittaessa myös nivelravinteita, mutta korostivat että ne tulisi antaa ponin ja tarpeen mukaan. Ylisyöttöä ei pidä tehdä, turha on turhaa.


Balanssia haettiin varusteiden lisäksi kengityksellä. Peruskengityksellä on hyvä mennä niin pitkään kuin pystyy. Talvella treenikaudella tilsakumit ja siihen leveä ratsukenkä on hyvä antamaan tukea. "Usein ponit eivät kuitenkaan ole niin luonnonjuoksijoita ja tarvitsevat vähän painoa eteen sekä pitoa taakse. Edessä reilut välipohjat ja silikoonitäytteet tekee napakoilla radoilla ravista usein parempaa. Paino putseilla ja taakse hokki- kulta- tai kovapala alumiinikenkää."


Kavioista siirryttiin vähän ylemmäs, jalkojen hoitoon. Sakken jalat kylmättiin jokaisen treenin jälkeen. Vesiletkut, jääpalat, kylmäsavet ja Arnika MSM ovat Salmilla kovassa käytössä. Yöksi villat tai Back On Trackit. "Jalkoja kannattaaa hoitaa, varsinkin jos yhtään keräävät nestettä."

Kylmäyksen lisäksi joka lenkin jälkeen ponit venytellään ja hierotaan itse. Tällöin huomaa nopeasti mahdolliset pienet ongelmat ja lihakset pysyvät vetreinä. Ammattihieroja käy kuitenkin vielä säännöllisesti tarkistamassa ja tekemässä tarkemman lihashuollon. Salmet klippaavat poneja paljon. Vaikka loimittaminen tuo lisätyötä, klippaus helpottaa ponien hoitoa ja piristää niitä. Loimien sopivuuteen pitää tällöin toki myös kiinnittää vähän enemmän huomiota.

Teorian jälkeen treenarit tankattiin Shell Orikedon loihtimilla noutoruuilla ja sitten olikin aika siirtyä ponien luo valjastelemaan. Mukana oli Super-Sakken lisäksi kaksi shettistä ja yksi russi. Valjakot lähtivät radalle yhdessä, ja pienen lämmittelyn jälkeen Jutta ajoi jokaisella ponilla pystyäkseen antamaan yksilöllisiä vinkkejä ja ajatuksia varusteisiin, kengitykseen ja treeniin. Tunnelma oli iloinen ja rento, palaute oli positiivista. Kaikki, myös he, joiden ponit jäivät kotitalliin odottamaan innokkaita valmentajiaan, kokivat saaneensa uusia ajatuksia ja tärkeää tsemppausta päivästä.


Kiitos osallistujille, oli mahtavaa että tulitte paikalle ja iso kiitos Team Salmet jälleen antoisasta päivästä, näillä on hyvä jatkaa eteenpäin!

256 katselukertaa0 kommenttia

Comentários


bottom of page